Szabadkőművesség – harc az „új emberért” (1. rész)

Szerző: Grzegorz Kucharczyk

A Le Point francia liberális hetilap 2011 januárjában leközölt egy cikket ezzel a sokatmondó címmel: Szabadkőművesek — a láthatatlan kéz. A cikk arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szajna menti országban a szabadkőműves lobbi döntő befolyást szerzett a legfontosabb politikai, jogi és gazdasági döntésekben.

Az újságcikk információkat közölt arról, hogy a francia hatalmi elitbe beszivárogtak a szabadkőművesek. A hetilap felsorolta az akkori franciaországi kormány fontos minisztereinek és Sarkozy elnök legközelebbi munkatársainak nevét.
A Le Point, mely a legbefolyásosabb folyóiratok egyike, emlékeztette az olvasóit arra, hogy egy titkos szervezet (mint amilyen a szabadkőművesség) tömeges jelenléte a magas kormányposztokon veszélybe sodorja az állam megfelelő működését. A cikk szerzői felidézték a francia bíróság 2008-as botrányos döntését, mely a finoman szólva kétes üzletkötéseivel hírhedtté vált Bernard Tapie üzletembernek (aki pl. az Olympique de Marseille futballklub elnökeként mérkőzéseket vásárolt meg) nagyon magas kártérítést ítélt meg az államkincstárból. A Le Point félreérthetetlenül kijelentette: ezt az ítéletet könnyen meg lehet magyarázni azzal, hogy Tapie és a bírók is mind szabadkőművesek.
A brit Home Office (belügyminisztérium) vezetősége 1997-ben (tehát Tony Blair baloldali munkáspárti kormánya alatt) elrendelte, hogy a bírók és a rendőrök hivatalos nyilatkozatot tegyenek arról, hogy tagjai-e (vagy sem) valamely szabadkőműves szervezetnek. Jack Straw belügyminiszter (a hatalmon lévő párt tagja) 1998-ban kiadott egy rendeletet, mely a rendőrség és az igazságügy új alkalmazottai számára kötelezővé tette ezt a nyilatkozatot, míg a rendelet hatályba lépése előtt felvett alkalmazottak önkéntes nyilatkozatot tehettek. A brit sajtó néhány év múlva megjelentette, hogy az említett dolgozók bojkottálták a belügyminisztérium e rendeletét.
Az EU legfontosabb országairól közölt információkból kitűnik, hogy a szabadkőművesség nemcsak olyan emberek neurotikus képzelgése, akik a világ történéseit összeesküvés-elméletekkel magyarázzák, nem „idősebb, műveletlen vidékiek” kényszerképzete, hanem az államigazgatást érintő komoly gond. A szabadkőműves struktúra áttekinthetetlensége, tagjainak és tevékenységeinek eltitkolása reálisan veszélyezteti az államapparátus fontos szervezeteinek — a rendőrségnek, az igazságügynek — zökkenőmentes működését. Felmerül egy lényeges kérdés (és kétely): Egy-egy magas állami tisztviselő (bíró) kinek az alárendeltje — az adott állam jogrendjének vagy a saját páholyának?

A teljes történet

 

következő vissza

Copyright © Wydawnictwo Agape Sp. z o.o. ul. Panny Marii 4, 60-962 Poznań, tel./ fax: 61/ 852 32 82 | tel. 61/ 647 26 86